Artikel Vad är ett Operativsystem?

Vad är ett operativsystem?

Skriven av: Charlotte Magnusson
oktober 18, 2021
Denna artikel beskriver vad ett operativsystem är och hur det kan skilja sig mellan operativsystem för olika enheter

Operativsystem / plattform

Operativsystemet (plattformen) avgör hur telefonen eller plattan fungerar. Idag finns två dominerande operativsystem på marknaden: Android och IOS. En version av en app som är utvecklad för ett av operativsystemen fungerar inte på det andra. Många tillverkare ser dock till att utveckla appversioner för både Android och IOS.

Android är Googles operativsystem och används på en rad telefoner och plattor från olika tillverkare, t.ex Samsung Galaxy, OnePlus, Xiaomi och Google Pixel, med flera. Variationen av tillverkare och enheter gör att det kan vara svårt för apputvecklare att testa att deras appar verkligen fungerar på alla olika telefoner och plattor, säkrast är att testa, men vanliga/populära märken bör vanligtvis vara ok.

IOS är Apples operativsystem och används på Apples mobiler och plattor (iPhone, iPad). I och med att operativsystemet bara finns på apples produkter är det enklare för utvecklare att testa att appar fungerar, vilket gör att man mer sällan råkar ut för att appar inte fungerar som det är tänkt (det kan fortfarande hända att uppdateringar ställer till det). Därför är det en hel del appar på marknaden som enbart finns till IOS.

 

Författare: Charlotte Magnusson, Certec, https://www.certec.lth.se

Dela på facebook
Dela på twitter

Vidare läsning:

WCAG – webbtillgänglighet

Universiell utformning

Svenskar och internet

Speltillgänglighet

APPOTEKET