Assistenter

Inbyggda assistenter (A.I)

februari 21, 2021
De flesta telefoner kommer med inbyggda assistenter – lär dig mer nedan!

Idag har kommer de flesta mobiltelefoner och datorer med en så kallad assistent. En assistent är en röststyrd artificiell intelligens som kan användas för att bland annat ställa alarm, skapa påminnelser, sätta på musik eller söka efter information på internet. 

 

Olika typer av assistenter:

 

Google Assistant är Googles egna assistent som oftast kommer med de flesta mobiltelefoner som har operativsystemet Android, som också görs av Google. 

 

Siri är Apples assistent som kommer med mobiltelefoner och andra enheter som använder sig av apples operativsystem iOS.

 

Bixby är en assistent som används av Samsung. Även om Samsung har Android som operativsystem så kör dem med sin egna assistent Bixby istället för Google Assistant. Det går dock att byta till Google Assistant på sin Samsungmobil om man hellre vill ha det.

 

Cortana Microsoft och deras Windows har assistenten Cortana. Cortana ser man nästan bara på datorer med Windows 10 och Microsofts 365 produktivitetsappar.

 

Hur du anpassar assistenten i din mobila enhet

 

Om du har en android-telefon:
Öppna appen Inställningar> Appar och aviseringar> Assistent. Därifrån trycker du på alternativet “Se alla assistent-inställningar”, så hittar du alla funktioner du kan anpassa.

Vill du hitta inställningarna via röststyrning kan du säga ”Ok Google” eller “Hej Google” och sen klicka på ögonblicks-bildikonen (som ser ut som ett öga) längst ned till vänster och tryck sedan på den cirkulära profilikonen i det övre högra hörnet. Tryck på fliken Assistent så visas de olika undermenyerna.

Det finns många funktioner du kan vilja ändra, till exempel så kan du ändra vilken röst assistenten ska använda, vilka funktioner i assistenten du vill ska vara aktiva, med mera. Du kan också ändra eller lägga till ett språk: Tryck på Språk> Tryck på ”Lägg till ett språk” för att välja språk för att prata med din assistent.

Kort sagt kan du ändra -hur- din google assistent pratar med dig och -vad- den pratar om. Du kan stänga av och sätta igång funktioner och ställa in hur assistenten ska reagera när du ber den utföra olika uppgifter. Bästa tipset är att prova olika funktioner och se vilka inställningar du tycker bäst om. 


Behöver du mer support om Google assistent kan du hitta den här:
https://support.google.com/assistant/?hl=sv#topic=7546466

 

Om du har en Iphone eller Ipad:

 

Assistenten som följer med Iphone och Ipad heter Siri. Du kan ställa in när och hur Siri svarar dig när du ber assistenten göra något. För att komma till inställningarna för detta så öppnar du “Inställningar” på din telefon och trycker sen på “Siri och sökning”. Där kan du exempelvis stänga av eller sätta igång tillfällen när Siri svarar på dina kommandon (standard är att Siri svarar när du håller ner hemknappen eller när du säger “Hej Siri”), vilka språk och vilken röst Siri ska använda och mycket mer.

Du kan också ställa in vilken typ av förslag Siri ska ge dig i olika sammanhang på din telefon. Exempelvis finns funktion för att Siri föreslår att du ska skicka meddelanden till de du brukar ha kontakt med, när du öppnar meddelandefunktionen på telefonen. Det är som genvägar till vanliga funktioner du brukar använda på din telefon. De här förslagen går också att stänga av och sätta igång, utefter dina önskemål.

Behöver du mer hjälp kring de olika inställningarna eller din assistent inte fungerar, så hittar du mer information och support här:

https://support.apple.com/sv-se/guide/iphone/iphc28624b81/ios

Dela på facebook
Dela på twitter

Vidare läsning:

WCAG – webbtillgänglighet

Universiell utformning

Svenskar och internet

Speltillgänglighet

APPOTEKET